You have to kiss a lot of frogs before you find your Prince

Er zijn vele manieren
om een mandala te maken, tekenen, schilderen of bv inkleuren.
Je kunt heel strak werken alles keurig uitmeten of wat losser te werk gaan,
wat belangrijk is dat het maken ervan je plezier geeft, daarom kies je een
manier die bij je past.
Voor mij is dat schilderen. Ik maak voornamelijk geboortemandala’s. ik vind het fijn iets als uitgangspunt te hebben, in mijn geval een geboortedatum.
Die datum bepaalt voor mij al welke kleuren ik ga gebruiken en daar rollen dan de leukste en raarste combinaties uit.
Maar misschien vind jij kleurpotloden fijner of krijtjes. Je kunt ook mandala’s maken door allerlei materialen op papier te plakken bv. leuke stukjes gekleurd papier of allerlei schelpjes op een stuk karton.

Er zijn mogelijkheden genoeg om je uit te leven, zelfs digitaal; kijk maar eens op Kaleidoscope painter, daar kun je online meteen een leuke digitale mandala maken. 

Voor kinderen heb ik speciaal deze kikkermandala gemaakt. Hieronder kun je de mandala als kleurplaat uitprinten om in te kleuren.     
Het is ook leuk om te kijken naar de symbolen die je in je mandala gebruikt , het zegt soms iets over jezelf of over diegene voor wie je de mandala maakt. Je kunt ze bewust kiezen of je door je intuïtie  laten leiden.
In deze mandala zie je een lotusbloem in het midden, een heel mooi en
krachtig symbool, wat ook wel puur vanuit het hart betekent, dit past
weer mooi bij het sprookje van de kikkerprins. En zo kun je eindeloos symbolen combineren.
De kikker heeft ook vele betekenissen; bijvoorbeeld vruchtbaarheid, vrede, emotioneel genezen, plezier, transformatie, evolutie, kleine impulsen die leiden tot betekenisvolle dingen, ook de voorbode van de regen en het begin van de lente. Ik vind het een heel inspirerend dier. Ik zie vaak kikkers bij mijn vijver en kan daar helemaal blij van worden.

Ik vind het leuk om symbolen uit de natuur en dieren in mijn mandala’s
te verwerken, omdat die heel belangrijk voor me zijn.
Wat vind jij belangrijk? Symmetrie, of juist losse vormen? Welke kleuren spreken je aan op dit moment, ook dat zegt iets! Waar kies je voor? Je kunt je mandala ook een naam geven, maar dat hoeft niet. Een mandala bestaat uit een cirkel en een middenpunt, de rest mag jij bepalen! Zorg dat je altijd plezier beleef aan het maken van je mandala. En wat je ook doet
of kiest; het is altijd goed